Z przodu, z boku, z góry czy punktowe? Który kierunek oświetlenia w fotografii kulinarnej będzie najlepszy? Dlaczego to w ogóle jest takie ważne? Dzięki odpowiedniemu oświetleniu potrawy wyglądają apetycznie i atrakcyjnie. Dobre oświetlenie może podkreślić walory smakowe potrawy, a także ukryć jej niedoskonałości.
Kierunek oświetlenia
- Oświetlenie z przodu: Oświetlenie z przodu nadaje potrawom równomierny rozkład światła. Jest to dobre rozwiązanie do fotografowania potraw o skomplikowanej teksturze.
- Oświetlenie boczne: Oświetlenie boczne podkreśla kształt i fakturę potrawy. Jest to dobre rozwiązanie do fotografowania potraw o gładkiej powierzchni.
- Oświetlenie górne: Oświetlenie górne nadaje potrawom dramatyczny efekt. Jest to dobre rozwiązanie do fotografowania potraw o wyrazistym smaku.
- Oświetlenie punktowe: Oświetlenie punktowe pozwala wydobyć szczegóły potrawy. Jest to dobre rozwiązanie do fotografowania potraw o bogatej kolorystyce.
Jak widać kierunek oświetlenia w fotografii kulinarnej ma niebagatelne znaczenie. Czy oznacza to, że wobec tego mamy sztywno trzymać się ustalonych reguł? A może warto jednak złamać zasady?
Czy warto bawić się światłem?
Zdecydowanie, zwłaszcza na początku przygody z fotografią jedzenia, należy eksperymentować, aby zobaczyć, który kierunek oświetlenia przyniesie nam upragniony efekt. Oczywiście rady z poprzedniego akapitu są istotne. Należy jednak uwzględnić je, jako wskazówki, które ułatwiają pracę, pamiętając że docelowy wybór zależy od nas.
Bawiąc się w wybór kierunku oświetlenia, zwróćmy uwagę na grę światłocienia oraz dodatkowo możliwości, jakie daje fotografowanie wybranej potrawy pod światło. Należy zadać sobie pytania:
- Który efekt będzie dla nas ciekawszy?
- Który pozwoli więcej wydobyć z dania?
- Jak możemy lepiej wykorzystać światło?
- Czy możemy spróbować uchwycić potrawę oświetloną z różnych kierunków?
- Jak inni oświetlają podobne dania?
- Co możemy zrobić inaczej?
- Czego oczekuje od nas klient?
- Czy danie wygląda odpowiednio w takim oświetleniu, a może ma ono jakieś wady?
Kierunek oświetlenia w fotografii kulinarnej to tylko jeden z wielu elementów, który wchodzi w skład odpowiedniego zdjęcia. Jednak to właśnie trening na takich składowych, pozwala finalnie cieszyć się świetnym efektem i zadowoleniem naszych klientów.